DEN HAAG: Doe niet zo deftig

Nederland houdt niet van de politiek. Het is te ingewikkeld, te langdradig, wordt door de elitaire taal vaak niet begrepen en is daarom enkel voor de hogeropgeleiden. Althans, dat roept het over zichzelf af, als we de populistische politici en hun achterban moeten geloven. Erg veel vertrouwen in de politiek is er niet, want het ene na het andere gesloten compromis blijkt een teleurstelling te zijn. De geloofwaardigheid wordt aangetast, en juist daarom lijkt het populisme anno 2017 te floreren. De dronken, kale voetbalhooligan en vaderland-liefhebbende burger die terugverlangt naar gesloten grenzen, krijgt dankzij de opleving van dit agressieve nationalisme weer een kans in het publieke debat. De vertegenwoordiger van het populisme luistert namelijk ook naar hem.

“Het populisme is een manier van communiceren waarin eenvoudig taalgebruik en gerichtheid op het volk centraal staan. Deze manier van communiceren heeft vaak tot doel de gevestigde orde ‘wakker te schudden’ en ‘omver’ te werpen.”

Waarom het werkt
Het populisme is begrijpelijk voor iedereen, en daarin schuilt het geheim van het succes. De keuze voor toegankelijkheid door middel van een niet altijd gepaste, simpele retoriek en een sterke, charismatische leider blijkt in de smaak te vallen bij zowel het Nederlandse volk als wereldwijd. Hoe je het ook went of keert, de populistische gedachtegangen die horen bij partijen als de PVV, de Amerikaanse Republikein Donald Trump of de Franse Marine Le Pen trekt de bevolking aan. Onze Nederlandse Geert Wilders behaalde met de verkiezingen van 2017 maar liefst 20 zetels. Waarom? Omdat het door de gemiddelde Nederlander begrepen wordt. Geert Wilders besteedt op een begrijpelijke wijze aandacht aan onderwerpen waar de angstige, door de EU-bedreigde, Nederlandse arbeider zich druk om maakt.

Populisme en immigratie
Een van die onderwerpen binnen het ontevreden, PVV-stemmende volk, betreft het veelbesproken immigratieprobleem. Het jaar 2015 is de geschiedenisboeken in gegaan als het jaar waarin maar liefst 65,3 miljoen mensen op de vlucht waren. Dit waren er ruim vijf miljoen meer dan het jaar daarvoor. In Nederland vroegen in 2015 43 duizend mensen asiel aan, waarvan het grootste deel afkomstig was uit Syrië en Albanië. In 2016 daalde dit aantal naar 18.171 mensen. Desondanks werden de krantenkoppen voorzien van een negatieve toon en pijnlijke cijfers voor de gevolgen van Nederland omtrent dit onderwerp. Ook de televisie weet ons brein keer op keer op de hoogte te stellen van de criminaliteit die zich voordoet binnen asielzoekerscentra, tijdelijke opvangplekken en rondom de Nederlandse grenzen.

Onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam
Maar is die keuze voor een negatieve toon in de berichtgeving over immigratie een reden voor die toegenomen stemintentie op populistische partijen? Blijkbaar niet, bleek uit een experiment dat door mijzelf (Nicole) is uitgevoerd. Door middel van dit experiment probeerde ik aan te tonen of mensen bij het zien van een bericht over immigratie met een populistische toon -ofwel een korte, bondige, duidelijke taal- daadwerkelijk meer intentie hadden om te stemmen op een populistische partij. De deelnemers werden blootgesteld aan een bericht over immigratie met een neutrale toon, óf een bericht over immigratie met een populistische toon.

Wat bleek? De toon van het bericht maakte geen verschil. Populistische toon of niet, de stemintentie op een populistische partij werd er niet hoger door. Ook niet wanneer er ingezoomd werd op opleidingsniveau: de stemintentie voor een populistische partij verschilt bij lageropgeleiden amper van hogeropgeleiden wanneer er een krantenartikel met een populistische toon wordt gelezen.

Houdt het simpel
Door die aandacht voor immigratie binnen het medialandschap komt het dus niet, die 20 behaalde zetels door Geert Wilders. Wel weten we al een lange tijd zeker waar het onder andere door komt: namelijk het taalgebruik en de manier van communiceren die wordt ingezet door deze succesvolle populistische partijen. Dus VVD, GroenLinks, CDA, D66, PvdA, CU, PvdD doe er je voordeel mee en maak het allemaal niet zo moeilijk. Neem de onvrede serieus en luister naar het volk. Geef gewoon een keertje toe dat deftig doen niet altijd werkt en wellicht vallen de hooligans dan ook voor jullie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s