Star: een echte ‘American Honey’

Film: American Honey | Regisseur: Andrea Arnold | Schrijver: Andrea Arnold | Cast: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough | Jaar: 2016

AmericanHoneyEen doel in het leven heeft de achttien jarige Star (Sasha Lane) niet. Ze is alleen en brengt haar dagen door tussen de afvalcontainers in Texas opzoek naar eten. Wanneer ze gedachteloos tijdens het hangen in de supermarkt een groep punk-achtige, getatoeëerde jongeren tegen komt die samen de Verenigde Staten doorreizen om huis-aan-huis magazines te verkopen, twijfelt ze of ze het roer om zal gooien en mee zal gaan.

De jongeren hebben net als Star weinig kansen. Ze doen niks anders dan feesten en de regels overtreden, en proberen doormiddel van hun charisma en zelfmedelijden ontzag op te roepen in de luxe suburbs van Amerika. Hierbij zetten ze hun geflirt en vaak fascinerende persoonlijkheid in om een product te verkopen waar niemand op zit te wachten. Als de James Dean-achtige Jake (Shia LaBeouf) –de sterverkoper van de groep- ook nog eens ontzettend charmant blijkt te zijn weet Star het zeker: de volgende ochtend zal ze om negen uur klaar staan bij het motel om te ontsnappen van haar kansloze bestaan.

De enige vereiste om mee te mogen met deze groep luidt: goed werk leveren en niemand die je thuis zal missen. Tijdens het ontdekken van de Amerikaanse vrijheid waarbij geld verdienen het kerndoel is van dit onbedachtzame bestaan, probeert Star zichzelf te ontwikkelen tot een echte straatverkoopster. De charismatische, gladde en toch gevoelige Jake leert haar de kneepjes van het vak, maar niet altijd zonder slag of stoot.

Deze pop-culturele film, die een soort waarschuwing probeert te geven over het vernietigen van de empathie voor de huidige generatie millennials zonder kansen, heeft iets mystieks en betoverends. De schaduwen die worden weergegeven tijdens de seksuele scenes en intieme momenten tussen deze hangjongeren roepen vragen op bij de kijker. Ook de relatie tussen crewmanager Krystal (Riley Keough) en Star wordt op zodanige wijze in beeld gebracht -door onder andere de focus te leggen op het vijandige oogcontact tussen de twee- dat het duidelijk wordt dat de liefde tussen Jake en Star niet wordt geapprecieerd.

Wellicht komt deze mysterieuze manier van filmen en presentatie van de personages tot stand door de achtergrond van de regisseuse: Andrea Arnolds eerder verschenen film Fish Tank (2009) kent ook een hoofdpersonage met kenmerken van een sterk uitgelichte emotie, empathie en gevoeligheid. Zo weet Star bijvoorbeeld precies hoe ze om moet gaan met het soms wat roekeloze gedrag van Jake; haar inlevingsvermogen komt duidelijk naar voren, wat kenmerkend is voor personages in eerdere werken van Andrea Arnold.

De typische Amerikaanse roadmovie schetst op een fascinerende, meelevende manier het leven van een groep jongeren die niks anders meer hebben dan elkaar en is ook nog eens op een creatieve wijze gefilmd. Het is een romantisch, en wat poëtisch verhaal vol met Hip-hop muziek, intieme dialogen, marihuana en alcohol waarbij de tragedie van het leven en de zoektocht naar geluk met elkaar verbonden worden. De film is dromerig en schommelt tussen rust en onweerstaanbare, hormonale lusten en opwinding. Het nummer “American Honey” van Lady Antebellum dat tegen het eind van de film gezongen wordt roept een gevoel op dat past bij de hele film: verlangen naar een goed eind voor alle van-huis-gevluchte hangjongeren waarbij je stiekem weet dat die er waarschijnlijk niet komen gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s