Hoe overleef je als hardloper de winter?

Hoewel het voor de meeste waarschijnlijk voelt alsof de winter alweer voorbij is, begint het nu pas echt koud te worden. Voor vele van jullie zal de vallende sneeuw een goede reden zijn om lekker lui met een zak chips op de bank te blijven liggen, maar DOE DIT NIET! Hardlopen kan ook prima als het sneeuwt, maar moet je je er wel even goed op voorbereiden. Hier wat gouden tippies om ook gewoon met -10 en een pak sneeuw naar buiten te gaan om het op een rennen te zetten. Waarschuwing: er zullen wat open deuren bij zitten.

img_8688TIP 1: Doe een goede warming-up
Zorg dat je al warm bent voordat je de kou betreedt. Spring dus even tien keer op en neer, doe wat burpees, of loop een paar keer de trap op en af zodat je niet met een koud gevoel naar buiten gaat. Door de kou kost het je lichaam veel meer moeite om warm te worden, dus ga pas naar buiten wanneer je het gevoel hebt dat je frisse lucht nodig hebt.

TIP 2: Werk met laagjes
Vergeet dikke en zware kleding! Heb jij ooit wel eens iemand in een winterjas zien rennen? Precies. Niemand doet dat, want dat zit ten eerste voor geen meter en ziet er ook totaal niet uit (niet dat het uitmaakt hoe je eruit ziet tijdens het lopen maar je snapt m’n punt). Kies voor het drielagensysteem om je goed te isoleren tegen de kou. Begin met thermo-ondergoed, doe daaroverheen iets dat isoleert en eindig met iets dat beschermt zoals een regen- of windjasje. Probeer om kleding te kiezen die transpiratie afvoert en het lichaam warm houdt. Kou zorgt snel voor blessures: de doorbloeding gaat minder makkelijk, je krijgt mogelijk last van stijfheid en daardoor kan een pijntje er zo in schieten! Kleed je dus goed aan!

TIP 3: bescherm je uitsteeksels
Draag een muts & handschoenen. Niks is zo verschrikkelijk als bevroren vingertopjes of ijspegels die aan je hoofd hangen. Zelf draag ik altijd thermo handschoentjes, want die zijn  lekker dun en kan je dus zelfs op je iPhone een ander nummertje aanzetten mocht dat nodig zijn (de Spotify afspeellijst Bootylicious & Sleazy hitjes sleept je met gemak door de kou heen).

TIP 4: Drink veel en eet (ietsjes) meer
Doordat je koude lucht inademt, droog je sneller uit. Misschien geloof je het niet, maar je zult waarschijnlijk net zoveel of nog meer zweten dan in de zomer door al je honderdduizend laagjes kleding. Omdat het koud is heb je het gevoel dat meer drinken niet nodig is, maar niks is minder waar. Drinken is en blijft super belangrijk, vooral voor je spieren! Ook is het verstandig om goed te eten, want dit zorgt voor meer energie die je weer nodig hebt om je lichaam warm te houden.

TIP 5: Ben een kermisattractie 
De kans is groot dat het donker is wanneer jij gaat rennen. Vooral automobilisten zien je pas op het laatste nippertje, zeker als je zwarte kleding draagt. Zorg ervoor dat je goed licht geeft in het donker! Draag bijvoorbeeld verlichting -bij de Action kan je voor niks van die klittenband LED-lampjes kopen- of kies voor een hesje dat reflecteert. Zelf doe ik altijd een fel oranje outdoorjasje aan plus lampjes, want je kan maar niet opvallend genoeg zijn!

TIP 6: Draag hoge sokken
Koude enkels zijn echt killing! Mocht je nou een hekel hebben aan lange broeken en dus ook met -10 gewoon in een sexy short wil rennen, draag dan op z’n minst hoge sokken. Enkels worden snel vergeten, maar ook die moet je goed beschermen tegen de kou. Een achillespeesontsteking is de meest afschuwelijke blessure die je kan hebben (ik spreek uit ervaring), dus bescherm je enkeltjes goed.

TIP 7: Let op de route 
Kies voor een route die je kent, zodat je niet ineens uitglijdt en met een tand door je lip of een gebroken stuitje thuis komt. Probeer een pad te zoeken dat bestrooid is. Ben een rebel en ren gewoon over het fietspad of aan de zijkant van de weg -maar dan wel echt heel erg aan de zijkant- om er zeker van te zijn dat het gestrooide zout ook jouw overlevingskans vergroot.

TIP 8: Zet je hardloopschoenen niet bij de verwarming
Wanneer je schoenen doorweekt zijn, zet ze dan toch NIET bij de verwarming. Dit is slecht voor het materiaal en hierdoor gaan ze sneller kapot. Doe er kranten in en koop desnoods nog een tweede paar schoenen (dat is sowieso een goed idee). Zelf loop ik op mijn oude schoenen wanneer het slecht weer is of wanneer ik bijvoorbeeld over het strand ga rennen,  en gebruik mijn mooie meest recente asics voor goed weer.

TIP 9: Zet een doel
Als ik niet voor een marathon aan het trainen was, dan zou ook ik echt niet door de sneeuw gaan lopen. Toch ben ik super blij dat ik een doel voor ogen heb, want ik voel me deze winter echt top. Deze hele winter ben ik door gegaan met rennen, mede te danken aan mijn 18 weken-schema voor de marathon. Elke keer sleur ik mezelf weer uit bed om me hieraan te houden, maar als ik dit niet gehad had was ik waarschijnlijk vaak nog even ietsjes langer blijven liggen! Zelf heb ik vaak last gehad van winterdipjes, maar doordat ik nu blijf sporten, veel buiten ben en iets heb om naar uit te kijken heb ik daar nog niks van gemerkt.

Zo. Dat was het weer! Heb jij nog goede tips of vragen? Schroom je niet en stuur me een berichtje:)!

XOXO en fijne winter, Nicole

Bronnen

Daley, A. (2008). Exercise and depression: a review of reviews. Journal of Clinical Psychology in Medical Settings15(2), 140.

Rodriguez, N. R., DiMarco, N. M., & Langley, S. (2009). Position of the American dietetic association, dietitians of Canada, and the American college of sports medicine: nutrition and athletic performance. Journal of the American Dietetic Association109(3), 509-527.

Een gedachte over “Hoe overleef je als hardloper de winter?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s