Hoe begin ik met hardlopen?

Vofullsizerenderor mij is het moment dat ik begon met rennen alweer een tijdje geleden, maar een van de eerste keren dat ik liep weet ik nog als de dag van gister. Het was namelijk weer eens zo ver: ik was te druk in mijn hoofd, een beetje irritant, kon door mijn eindeloze energie niet slapen, bleef maar ratelen en zette af en toe ook lekker de boel op stelten in huis. Papa was het zat en had mij in zijn gedachten al drie keer achter het behang geplakt. “En nou is het afgelopen, ga maar mee rennen met mama!”, riep hij op een dag. En zo geschiedde het: ik zette het op een dribbelen en begon met rennen.

De vijf kilometers werden er tien, de tien werden er langzamerhand twaalf (want anders moest ik elke keer datzelfde doodenge verkrachtersgevoelige pad langs het water terug), de twaalf werden er vijftien en voor ik het wist liep ik met gemak een halve marathon. Ik was net als mijn moeder verslaafd geraakt aan hardlopen! Geloof het of niet, maar it’s really like XTC. 

Natuurlijk is voor iedereen het motief om te gaan rennen anders. De één doet het om eruit te zien als haar favoriete insta-fitgirl, de ander omdat er iets aan beweging gedaan móet worden ter compensatie van al die ongezonde liters bier, en sommige gekken doen het net als ik voor de mentale uitdaging. Gewoon lekker jezelf af en toe een beetje pijnigen en je eigen grenzen opzoeken; heerlijk vind ik het. 

Ik denk dat iedereen die maar een beetje wil heeft om te gaan hardlopen, ook de weg kan vinden. Vaak krijg ik van vriendinnetjes de vraag of ik runningtips voor ze heb, en daarom dus ook deze post op de vraag: hoe begin ik met hardlopen? Hopelijk heb je wat aan deze zes gouden tippies! 

O nee. Wacht heel even. Eerst even dit: als je hardlopen helemaal drie duizend keer kut vindt doe het dan ook gewoon niet. Ga dan lekker jeux de boulen ofzo. Niemand zit te wachten op dat gezeik over dat je weer bijna het einde van de straat niet haalde. Waarom zou je in het leven in vredesnaam dingen doen waar je niks aan vindt? Dat is alleen maar dom dom dom. Oké, nu weer verder voor als je wel wil!

1: Zet een (haalbaar) doel
Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: zonder doel gaat het je echt niet lukken. Daar ben ik 99,99% zeker van. Zonder doel is het beginnen met rennen -of wat zeg ik- het hele leven nou eenmaal een stuk moeilijker. Waarom doe je het eigenlijk? Alles wat we doen doen we fullsizerenderuiteindelijk voor een reden; of het nou roem, geluk, liefde of passie is. Het zetten van een klein doel -al is het maar een 5 kilometer evenement in het dorpje van je ouders-werkt super motiverend! Alle mensen om je heen die je aanmoedigen, de muziek en de gezelligheid maakt het lopen een stuk leuker. En als je eenmaal één medaille hebt weten te bemachtigen volgen er vanzelf meer. Je kan jezelf ook belonen met iets anders. Nadat ik mijn eerste halve marathon rende, heb ik mezelf verwend met een tas die ik al heel lang wilde hebben. Zelf gebruik ik altijd deze website om leuke hardloopevenementen te vinden: https://hardloopkalender.nl

2:Koop goede schoenen (&sokken)!
Het zal mij niets verbazen als je op dit moment met je ogen van boven naar beneden en van links naar rechts aan het rollen bent,  maar toch is het zo. Goede schoenen zijn belangrijk. Na twee weken op je witte gympies met klittenband rennen is de mogelijkheid aanwezig dat je nooit meer een stap verzet, want hardlopen op slechte simg_8327choenen zorgt binnen no-time voor blessures. Mijn vader zegt altijd: je voeten zijn het enige contact met de aardbodem, en daar heeft hij zeker een punt. Je voetjes moet je goed behandelen. DUS KOOP GOEDE SCHOENEN! Natuurlijk heb je als student geen zin om meer dan 100 euro aan sportschoenen te besteden, maar het is echt de hele investering waard. Ze zorgen voor een goede vering, maken het lopen makkelijker en daardoor leuker.  En als je dan toch fanatiek wordt, koop dan ook elk jaar nieuwe. De demping wordt namelijk snel slechter naarmate je veel loopt. En anders wellicht omdat de schimmel eruit is gelopen van het jaar slapen in de kast, maar vooral omdat hardloopschoenen vaak ook gewoon VET zijn! Bij bijvoorbeeld de Run2Day of de Hardloopwinkel kunnen ze precies kijken welke schoenen voor jou het meest geschikt zijn (je mag daar over zo’n fan-tas-tische band rennen midden in de winkel!) Zelf koop ik al jaren achter elkaar de  Asics Gel-Kayano, voor mij echt topschoenen.

3: Schaam je niet
“Nee ik ga echt niet hardlopen hoor, ik zie er echt niet uit als ik ren.” LEKKER BOEIEND.  Heb jij ooit wel eens gedacht ‘jemig, wat ziet die eruit zeg, kan ze beter nooit meer doen’ toen een hardloper langs je liep?  Nee toch?! Precies. Mensen zijn waarschijnlijk stiekem jaloers als ze jou badend in het zweet voorbij zien komen en zij weer hun derde glas wijn naar achter tikken, onderuit gezakt op een terrasje. Je schamen is naar mijn idee echt een super stomme reden om niet te gaan rennen. Onzekerheid is nergens voor nodig. Lekker gaan en een extra sprintje trekken als je die luie donders voorbij rent!

4: Houd je vorderingen bij
Wat is nou motiverender dan je eigen progressie zien? Je hebt hiervoor helemaal geen duur sporthorloge nodig, een app zoals Runkeeper of Strava is ideaal om je snelheid en afstand bij te houden. Zelf heb ik kort geleden wel een horloge aangeschaft -de Garmin image-1
Forerunner 235- maar hiervoor heb ik mijn persoonlijke record op de halve marathon gewoon weten te bemachtigen met een gratis App! Natuurlijk moet ik toegeven dat een hardloophorloge ideaal als je net als ik super nerdy bent en met plezier alle statistieken vergelijkt,  inclusief hartslag, maar als je gewoon rustig begint om het op te bouwen is dat allemaal nergens voor nodig.

5: Overdrijf niet
Het maakt echt niet uit als je de eerste paar weken na tien minuten al uitgeput bent, dat hoort er nou eenmaal bij. Ieder begin is moeilijk en dat geldt ook voor hardlopen. Gschermafbeelding-2017-01-24-om-09-47-38a dus niet gelijk 10km rennen, want dan ben je de dagen daarna helemaal gesloopt en heb je binnen no-time tien blaren plus een blessure te pakken. Ieder lichaam is anders en het is aan jezelf om te kijken hoeveel meters je er elke keer bij kan plakken. Begin rustig met een rondje door het park en breid je loopjes telkens een klein beetje uit. Voor de Amsterdammers: het Vondelpark (3 km) is ideaal om mee te beginnen. En daarbij, één kilometer rennen is ook rennen. Waar een wil is is een weg en waar een weg is is een wil!

6: Zeg nooit ‘ik kan het niet’.
Ik kan het niet bestaat niet, ik wil het niet is een heel ander verhaal. Probeer het eerst een paar keer en wie weet gaat het je hartstikke goed af. Ik geloof zelf heel sterk dat iedereen alles kan, als je het maar hard genoeg probeert. De een kan iets nou eenmaal net wat beter dan de ander, maar dat maakt helemaal niks uit. Mocht het hardlopen uiteindelijk echt niks voor je zijn, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en daar leer je ook heel wat van.

Heb je vragen? Ben je het niet met me eens? Stuur me gewoon een persoonlijk berichtje, dat vind ik alleen maar leuk:)

Kusje knuffel kusje knuffel, 

Nicole 

img_3922

3 gedachten over “Hoe begin ik met hardlopen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s