Met wie tellen we af?

Het is weer zo ver: de top 2000 nadert de nummer één, de topsportprijzen van het jaar zijn uitgereikt, de presentator van Miss Universe wordt nog steeds elke nacht badend in het zweet wakker en ook de warmste kerst ooit laten we achter ons. Vanavond blikken we met zijn allen terug tijdens het Oranje Jaaroverzicht van de NPO naar de afgelopen 363 dagen. We gooien er voor de laatste keer nog even snel ongegeneerd een paar honderd extra calorieën in, want vanaf 1 januari staan we immers met z’n allen massaal paraat voor een nieuwe start met nieuwe gezondheidskansen en goede voornemens. 2015 loopt ten einde, waarbij we dit keer zullen aftellen zonder Youp van ’t Hek, maar wél met Herman Finkers

herman_finkers-300x240.png

Lachen hoort er bij zo’n oudejaarsconference nu eenmaal bij. Maar hoe doe je dat, wanneer de gebeurtenissen van een jaar alles behalve positief zijn? Het is niet makkelijk, dat was begin dit jaar al bepaald. Zo vonden er verschillende incidenten plaats bij redacties in West-Europa. Zo was er Tarik Z. die de NOS-studio enige tijd bezet hield met een nepwapen. Uiteindelijk kon hij vrij gemakkelijk worden overmeesterd, maar dit staat in schril contrast met de afslachting bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Daar komen nog 130 mensen bij die omkomen bij de aanslagen in Parijs afgelopen november en nog eens duizenden vluchtelingen die kerst en oud en nieuw in een rubberbootje zullen doorbrengen, het zijn zeker geen onderwerpen om over te lachen. Het zijn helaas wel onderwerpen die niet onbenoemd kunnen blijven.

Kortom, makkelijk zal het voor de 61-jarige cabaretier Herman Finkers niet worden dit jaar. Voor iemand die liever het nieuws van de dag aan zich voorbij laat gaan is een oudejaarsconference – en zeker niet voor een maatschappelijk dramatisch jaar als deze – niet echt appeltje eitje. Ooit werd er door Wim Kan een kijkcijferrecord behaald van 7,6 miljoen kijkers en vorig jaar wist Youp van ’t Hek 2,4 miljoen mensen aan zich te binden met het vol babbelen van de laatste vijf kwartier van 2014. 2,4 miljoen is heel veel naar huidige tv-begrippen, maar minder extreem dan in de tijd van toen we alleen nog maar beschikten over Nederland 1, 2 en 3. Ondanks de afwezigheid van Youp belooft het net zoals ieder jaar toch weer een leuke tv-avond te worden, maar of het vernieuwend is, kun je je vraagtekens bijzetten. Overigens slaat naast Youp van ’t Hek ook de graag geziene Guido Weijers een jaartje over. Minder voor de Youp en Guido-fans, beter voor het aankomende kijkersaantal van Finkers.

Misschien moet de theatermaker en zanger het lekker simpel houden dit jaar: kletsen over Justin Bieber’s ge-wel-dig-e album met hier en daar een cover, praten over K3 dat op zoek ging naar drie mooie meiden die hun plaats wel eens goed zouden kunnen vervangen en ons voor de laatste keer helpen herinneren aan de terrorisatie van het internet door die verdomde kattenfilmpjes. Verder kan hij nieuwsmakend Nederland prima duidelijk maken dat we het begrip ‘temperatuurrecord’  best goed kunnen keuren als Woord van het Jaar, net zoals het woord ‘selfie’ in 2013 en ‘dagobertducktaks’ in 2014. Lekker luchtig lullen over hoe de Adidas Stan Smith en Super Star-schoenen de Vans-hype van een paar jaar geleden lijkt over te hebben genomen, het weer vrijgezel zijn van Carice van Houten of de breuk van One Direction. Daarnaast zou Finkers Nederland simpelweg kunnen inlichten over hoe tieners zich letterlijk massaal vastzuigen aan shotglaasjes om zo lippen als Kylie Jenner te krijgen, zonder maar één spuitje botox. Kun je het je voorstellen? Al het negatieve nieuws weglaten en doen alsof de wereld alleen maar uit rozengeur en maneschijn bestaat?

Mocht je geen zin hebben in dit soms wat grove, cynische en vaak sarcastische gelallebral dat uitgezonden wordt door de VARA, is de keuze zoals ieder ander jaar uiteraard weer reuze: op NPO3 kun je schaamteloos mee blèren met de allergrootste nationale en internationale meezingers, onder begeleiding van De Toppers. Ben je een fan van Linda de Mol? Zap dan lekker door naar RTL 4 voor alweer een oudejaarsaflevering van Ik Hou van Holland. Blijf na afloop vooral hier óf op RTL 5 of 7 hangen voor Het Nationale Vuurwerk, dat weer plaats zal vinden in Rotterdam. Wil je overigens wel televisie kijken, maar niet herinnerd worden aan het feit dat er wéér een jaar voorbij is? Netflix laat je nooit in de steek. Tot slot: mocht je een hekel hebben aan de jaarwisseling, maar beschik je niet over genoeg vrienden om deze het-is-oud-en-nieuw-dus-moet-leuk-zijn-avond mee te vieren? Dan kan je altijd nog vroeg naar bed gaan om op 1 januari 2016 fris en fruitig de boeken in te gaan voor je mogelijke herkansing. Proost en een gelukkig nieuwjaar!

Cover: Wikipedia/Herman Finkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s