Fietsen met de fietsmodus

Even snel een WhatsApp-berichtje versturen, het laatste nieuwtje verspreiden of je Facebook tijdlijn checken op de fiets; het is tegenwoordig bijna onmogelijk om deze telefoonverleiding te weerstaan. Onze aandacht is hierdoor overal behalve bij hetgeen waar we mee bezig moeten zijn, namelijk onszelf veilig van A naar B verplaatsen. Een tijdje geleden sprak Medium ook al over telefoongebruik in het verkeer. Maar is er in de tussentijd eigenlijk al iets veranderd? Inmiddels werd namelijk alweer een jaar geleden de ‘Fietsmodus’ app voor de smartphone ingevoerd. Nu is de vraag, heeft deze campagne van de Rijksoverheid eigenlijk effect gehad?

fietsmodus

Cijfers
Vooral onder jongeren (13-17 jaar) en jongvolwassenen (18-25 jaar) zijn de percentages van smartphonegebruik hoog. Maar liefst meer dan de helft belt en leest een bericht tijdens het fietsen. Van deze gebruikers schrijft 18% deze berichtjes, en 15% surft op het internet. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een verkeersongeval minstens 25 keer groter is als iemand in het verkeer bezig is met het lezen of schrijven van tekstberichten, mailen en sociale media, dan wanneer iemand hier niet mee bezig is. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) schat dat hierdoor jaarlijks tientallen verkeersdoden en honderden ernstig gewonden vallen.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): “Onze fietspaden, straten en wegen worden steeds veiliger. De zwakste schakel in het verkeer is ons eigen gedrag. De smartphone maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het kan ook flink afleiden. Met de fietsmodus campagne maken we verkeersdeelnemers bewuster van de risico’s van smartphonegebruik in het verkeer.”

Fietsend een prijs winnen
Volgens de VVD-minister is een verbod op het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen niet te handhaven, het valt immers niet makkelijk te controleren door de politie. Daarom wordt men tijdens het fietsen ook op andere manieren gestimuleerd om te stoppen met het gebruiken van de smartphone op de fiets. Een jaar geleden werd als initiatief van de Rijksoverheid, KPN, T-mobile, Vodafone, Ziggo en UPC de Fietsmodus app ingesteld. De Fietsmodus app moet het smartphonegebruik onder jongeren op de fiets terugdringen. Het idee achter de app is heel simpel: als je je smartphone tijdens het fietsen niet gebruikt, maak je kans op prijzen. De app checkt of de smartphone tijdens het fietsen daadwerkelijk niet gebruikt wordt en als dit het geval is worden er punten verdiend waarmee prijzen zoals T-shirts, bioscoopkaartjes of een nieuwe fiets kunnen worden gewonnen! De app moet aan het begin en eind van de fietstocht handmatig aan- en uitgezet worden en alleen ritten die langer zijn dan één kilometer leveren punten op. Fietsmodus gebruikt de GPS van de smartphone: er moet zo’n 7,5 kilometer afgelegd worden om een prijs te bemachtigen.

Een jaar later
Inmiddels is de app een jaar beschikbaar in de App Store en is hij 56.000 keer gedownload, 325.00 keer aangezet en zijn er zo’n 700.000 smartphoneloze kilometers met de Fietsmodus gemaakt. Er is onderzoek gedaan onder gebruikers die minimaal twintig dagen de fietsmodus hebben gebruikt. Meer dan de helft van deze mensen geeft aan dat ze de smartphone regelmatig tot vaak gebruikte, maar na het downloaden van de app gaf 97 procent aan dat zij de smartphone zelden tot nooit meer gebruiken tijdens het fietsen. Ook zijn de meeste reacties over de app positief:

Fietsmodus2

Bron: Google Play

Er is dus wel degelijk iets veranderd, maar helaas lijkt de populariteit niet erg hard te gaan. Met maar 111 likes op Facebook en de meest recente post van een jaar geleden, is er nog veel werk aan de winkel. Ook blijft het, helaas voor Schultz, maar de vraag of de Fietsmodus het wint van de sociale druk die het vele mensen moeilijk maakt om de altijd-aandacht-vragende smartphone op de fiets veilig in de tas of zak te laten.

Cover: Fietsmodus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s