Interview Stephan Evenblij

Stephan Evenblij (Den Haag, 6 juli 1981) is een Nederlandse acteur die vooral bekend werd als de privédetective van Ludo Sanders in de dagelijkse soapserie Goede tijden, slechte tijden. Ook speelde hij onder andere in Shouf Shouf!, Quiz, Voetbalvrouwen en de film Alibi.

Uit eerdere interviews blijkt dat je tijdens je middelbare schoolcarrière nogal rebels was, vind je dat je mentaliteit in dit opzicht veranderd is? ”Haha, dat klopt wel, wanneer ik iets moet doen gaat het mis bij mij. Wanneer ik verplicht word iets te doen doe ik het liever niet. Ik haalde liever kattenkwaad uit want ik zie (en zag) nou eenmaal geen meerwaarde in stof leren waar ik toch niks aan heb. Ik ben in veel dingen geïnteresseerd en doe daarom geen dingen die ik liever niet wil doen. Ik heb genoeg aan de dingen die ik leuk vind.”

Had je van jongs af aan al ambities om acteur te worden? ‘’Nee. Ik wilde hetzelfde worden als mijn vader, namelijk interieur architect. Ik droomde van de romantische kant van het vak met een atelier waar dan net zoals vroeger een ambacht werd uitgeoefend door dingen met de hand te ontwerpen, te ontdekken en samen te werken met klanten. Helaas ging in de tijd dat ik begon met studeren aan de kunstacademie alles al via de computer, iets wat ik niet had mee gekregen omdat mijn vader overleed toen ik 13 was. Ik kon de romantische kant van het vak niet meer vinden.’’

Ben je daarom als alternatief gaan acteren? ”Nee, niet daarom. Toen ik 21 was ben ik na het behalen van mijn propedeuse gestopt met de kunstacademie. Ik ben toen een jaar lang van alles gaan proberen zoals muziek maken. Mijn broer zat op rabarber, maar ik had daar nooit zoveel mee want ik blowde of voetbalde liever. In het jaar na de kunstacademie heb ik een keer gitaar gespeeld in het theater (wat ik mijzelf had aangeleerd dat jaar) en ben er toen uitgepikt door iemand met de vraag of ik meer wilde spelen. Ik stond in die tijd open voor alles en zei dus ja. Ik begon voor de toneelgroep ALBA (kweekvijver van toneelschool de APPEL) te spelen. Na nog geen twee weken spelen werd ik voorgesteld aan een professionele regisseuse van een toneelstuk dat zou plaatsvinden in de Koninklijke Schouwburg. Daar ben ik naartoe gestuurd en heb toen auditie gedaan. In drie maanden tijd stond ik op de planken in de schouwburg.”

Je had het allemaal niet zien aankomen dus? ”Nee, het is me overkomen. Het is nooit mijn droom geweest. In het begin had ik moeite met geregisseerd worden, want als je zo recalcitrant bent als ik is doen wat iemand anders zegt erg lastig. Hier heb ik uiteindelijk mee leren omgaan. De regisseur wil het beste uit je halen want je hebt immers de rol al.’’

Acteer je nog steeds? ‘’Ik heb acht jaar lang heel veel gedaan. Het is op het moment ook crisis in de filmwereld en dingen die me recent zijn aangeboden vond ik niet leuk of onderbetaald. Als ik acteer wil ik het goed doen en geen dingen doen die slecht zijn voor m’n carrière.’’

Dus je motto is ‘als ik iets doe, doe ik het goed?’ ”Ja. Altijd. Dan doe ik het voor 400% en bijt ik m’n tanden erin vast.’’

Sta je nog ingeschreven bij toneelscholen of castingbureaus? ”Ja, bij alle castingbureaus. Dit wilde ik eerst niet, ik hoefde niet perse op tv. Toch ben ik me overal gaan inschrijven want vrienden en collega’s die ik kende van het theater stonden ook ingeschreven. Ik ben toen gewoon foto’s gaan brengen naar verschillende bureaus. Maar ik heb nu een agent die weet dat m’n prioriteit momenteel ergens anders ligt.”

Is er een rol waar je van droomt? ”Ja, wel meerdere. Ik zou heel graag weer in het theater willen staan, maar ook in de theaters is weinig geld. Ik ben geen geldwolf maar moet wel m’n huur kunnen betalen en op dit moment zijn de omstandigheden niet goed genoeg om zoiets te gaan doen. Misschien als deze wel weer goed zijn zou ik wel zelf een theater willen afhuren en dan m’n eigen voorstelling maken met m’n eigen acteurs erbij. Ik ben fan van een oud stuk genaamd ‘August’ wat verfilmd is met Anthony Hopkins in de hoofdrol. Het is een klassiek stuk wat waarschijnlijk te langzaam en achterhaald wordt gevonden door mijn generatie maar naar mijn idee is alles wat in dit stuk gezegd wordt nog steeds toepasbaar. Het is een stuk waar verveling hoogtij viert, met genoeg geld. Het is tijdloos. Ik vind het een verschrikkelijk mooi verhaal.”

Je hebt al veel rolletjes gespeeld, zoals bijvoorbeeld Mickey in voetbalvrouwen en de privé detective van Ludo in Goede tijden, slechte tijden. Welke rol vond je het leukst om te spelen? ”Voetbalvrouwen was heel erg leuk want ik mocht drie seizoenen een Amsterdamse kamper spelen met foute kleren, scootertjes, foute auto’s en dat soort gekkigheid. Dit was geinig om te doen. Het leukst vond ik De Hoofdprijs (Nederlandse dramaserie). Ik speelde een vader van een gezin die de loterij won. 12 miljoen. Dit was een grote rol, een hoofdrol waar ik ook de titelsong van mocht inzingen. Per aflevering keken er ongeveer een half miljoen mensen waar ik ook in mocht samen werken met goede acteurs zoals onder andere Ellen ten Damme (actrice en zangeres) en Jack Wouterse. Dit was echt een hoogtepunt.’’

Oefen je met acteren? ”Nee, totaal niet. Wat ik snel geleerd heb en goed kan is dat ik me snel kan inleven in een bepaald personage. Wat belangrijk is, is dat je gewoon normaal blijft doen en niet zoals wat je wel eens ziet je stem gaat verheffen of jezelf anders voor doen dan nodig is. Als je dit accepteert dan is het makkelijk. Wat heel belangrijk is, is dat je weet waar de camera staat en hoe je daarmee moet omgaan. Als je bijvoorbeeld koffie zit te drinken en de camera draait om je heen, moet je zelf wel ook mee draaien. Dit moet een automatisme worden en wanneer dit lukt hoef je er niet meer mee te oefenen.”

Kijk je jezelf wel eens terug? Of koop je je eigen DVDS? ”Ja, dit heb ik wel eens gedaan. Normaal gesproken krijg je altijd wel een DVD, maar toen ik in Quiz speelde, een film die geregisseerd is door een van de beste van Nederland, kreeg ik geen DVD. Toen ben ik mijzelf maar gaan huren bij de videotheek haha. Maar het is werk voor mij, dus ik kijk niet alles terug.’’

Ben je blij met wie je tot nu toe geworden bent? ‘’haha. Leuke vraag. En ja, heel blij. Een jaar, anderhalf jaar geleden werd het rustiger. Ik heb toen hele grote dingen achter elkaar gedaan zoals Quiz, een film van Dick Maas. Hier ben ik erg trots op want ik mocht samenwerken met grote acteurs zoals Barry Atsma. Hierna werd het rustig, en dacht ik bij mezelf, wat ga ik dan doen? Ik had altijd werk, ook als ik drie maanden niet acteerde had ik genoeg geld om van te leven. Toen ben ik iets anders gaan doen. Ik ben gaan schilderen en dat houdt me nu bezig.”

Schilderen? ”Ja! Ik ga een winkeltje openen en heb m’n eigen atelier. Ik vind het onwijs gaaf om mensen blij te kunnen maken. Ik wil mijn talent graag delen met anderen. Ik hoop dat m’n werk door heel Nederland komt te hangen, waarbij mijn netwerk goed van pas kan komen. Wanneer iemand een schilderij van mij koopt werkt dit automatisch als reclame.”

Dan een laatste vraag.. heb je er moeite mee dat meisjes of fans je gebruiken voor je talenten? ”Nee. Zeker niet. Als een meisje me leuk vindt prik ik er zo door heen en maak ik misbruik van haar schoonheid als het haar alleen om mijn bekendheid gaat. Zo gaat het nou eenmaal altijd al. Vroeger was de zoon van de bakker uit het dorp nou eenmaal ook populairder dan andere jongens. Het werkt zoals het werkt. Ik ben 100% mezelf, ik kan acteren en liegen maar ik kan niet schijnheilig doen.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s